Kuchnia

Przepisy

Babeczki cytrusowe (do koszyczka).


Skladniki na 6 babeczek:
2 niewoskowane cytryny (bio)
150 g masla lub margaryny
200 g cukru
1 szczypta soli
5 srednich jajek
225 g maki pszennej
75 g maki ziemniaczanej
1 op. proszku do pieczenia
3 lyzki mleka
2 lyzki soku pomaranczowego
200 g cukru pudru

Piekarnik nagrzac do 175°C. Cytryny umyc, osuszyc, zetrzec skorke z 1 cytryny. Wycisnac sok z obydwu cytryn.
Maslo utrzec z cukrem, szczypta soli i skorka cytrynowa na kremowa mase. Kolejno dodawac jajka, ciagle ucierajac. Make pszenna wymieszac z maka ziemniaczana i proszkiem do pieczenia, na zmiane z mlekiem dodawac do ciasta. Na koniec dodac 1 lyzke soku z cytryny i 1 lyzke soku pomaranczowego.

Forme do pieczenia na 6 malych babek (o pojemnosci 200 ml kazda) lub 6 malych foremek wysmarowac tluszczem i wysypac maka. Wylozyc ciasto do foremek i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 min. Wyjac z piekarnika, lekko wystudzic i wyjac babeczki z foremek. Wymieszac 1 lyzke soku z cytryny z 1 lyzka soku pomaranczowego, polac jeszcze cieple babeczki i odstawic do calkowitego wystygniecia*

Cukier puder wymieszac z 4 lyzkami soku z cytryny na gesty lukier. Posmarowac babeczki, ostawic na 1 godz. aby lukier zastygl.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation